Lannoitesäkkikeräys

Maatalouden lannoite- ja siemensäkit on nyt helppo kierrättää tuomalla ne Pyhäjoen 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen. Sinulle, viljelijä, kierrättäminen ei maksa muuta kuin vaivan viedä säkit keräyspaikkaan.

Säkkien kierrättäminen on hyvä tapa osallistua ympäristötalkoisiin, tukea paikallisen 4H-yhdistyksen toimintaa ja työllistää paikallisia nuoria.

Tutustu säkkien pakkausohjeeseen.

Työllistä paikkakuntasi nuori

Keräys työllistää satoja nuoria eri puolilla Suomea, ja monille säkkikeräys on ensimmäinen kesätyö. Nuoret saavat työkokemuksen lisäksi arvostetun CV-merkinnän ansioluetteloonsa. 4H-nuoret huolehtivat keräyspisteistä ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen pois keräyspisteiltä. Materiaali palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Tutustu säkkien kierrättämiseen.Mitkä säkit keräykseen?

Keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Tilasiemenen, Peltosiemenen ja Raisioagron siemensuursäkit, lannoitelavojen suojahuput ja Yaran pienet lannoitesäkit (40 kg ja 25 kg). Lisäksi Hankkijan rehusäkit kelpaavat keräykseen.

Yaran, Suomen 4H-liiton, Finlands Svenska 4H:n, Lassila & Tikanojan ja paikallisten 4H-yhdistyksien järjestämällä Reilu Teko -säkkikeräyksellä saadaan suomalaisille nuorille kesätöitä ja ympäristöä puhtaammaksi.

Reilu Teko -keräyksen suojelijana on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Säkkikeräyksen historia

Vuonna 2019 keräys tuotti 673 000 kiloa muovia, eli talteen saatiin noin 70 prosenttia maa- ja metsätiloille toimitetuista säkeistä. Kerätty määrä ylitti siis huomattavasti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen. Nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen lähes 38 miljoonaa kiloa. Lannoite- ja siemensäkkikeräys on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä.

Säkkikeräyskuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram): #ReiluTeko.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.