Toimintaa!

Tärkeimpiä toimintamuotojamme ovat kesäleirit, kerhot, retket ja kurssit sekä nuorten työllistäminen. Toivomme, että toimintakalenteristamme löytyy jokaiselle jotakin. Järjestämme toimintaa lasten ja nuorten toiveita kuunnellen, joten otathan rohkeasti yhteyttä ja ehdotat, jos sinulla on jotakin mielessä! 

4H:lla kesä täynnä työtä, yrittämistä ja toimintaa!


Adalmiina Toppari

Pyhäjoen 4H:lla on jälleen vietetty vauhdikasta kesää, joka alkaa olla nyt loppusuoralla. Olen ollut koko kesän Pyhäjoen 4H:lla töissä leirien ohjaajana. Kesän aikana ehdittiin järjestää viisi teemaltaan erilaista leiriä, kaksi kepparipajaa ja kepparitapahtuma. Lisäksi kesän aikana 4H-yrittäjät pyörittivät vuorollaan Pyhäjoen kesäkioskia pehmistä ja muita herkkuja myyden. Myös Arjen Turva työpalvelu palveli asiakkaita ruohonleikkuun ja pihatöiden merkeissä. Löytöpuodilta pystyi kesälläkin tekemään upeita kirppislöytöjä ja juomaan samalla vaikka kupin kahvia.

Kesä käyntiin kesäkaverit-päiväleirillä

Heti koululaisten kesälomien alettua järjestettiin kesän ensimmäinen leiri. Kesäkaverit-leirin teemana oli nimensä mukaan kesä ja kaverit. Leiriläisistä nuorimmat olivat eskari-ikäisiä ja vanhimmat kolmannella luokalla. Ohjelma koostui mm. Askarteluista, pihaleikeistä, vesisodasta ja retkestä leikkipuistoon. Teemaan sopivasti kaikille lapsille jaettiin leirin alussa salainen ystävä, jolle oli hauska kirjoitella salaisia viestejä ja piirtää kauniita piirustuksia. Viimeisenä viidestä päivästä järjestettiin leikkimieliset olympialaiset ja herkuteltiin vohveleilla.

Ja sitten lähti kiitolaukalle!

Kesän alkupuolella ehdittiin myös järjestää kaksi kepparipajaa, joissa kaikki 19 osallistujaa saivat valmistaa toiveidensa mukaisen keppihevosen. Pajoja järjestettiin kaksi; Ensimmäinen pienemmille ja toinen vanhemmille lapsille. Kun ihanat kepparit ja niiden varusteet oli saatu valmiiksi, alettiin tottakai ahkerasti harjoitella hevosilla jos minkälaista koulukiemuraa ja hyppyä. Keppariviikon päätteeksi perjantaina oli vuorossa Kiitolaukkaa! -Kepparitapahtuma, jossa kilpailtiin kolmen esteluokan ja koulukisojen merkeissä. Lisäksi tapahtumassa järjestettiin näyttely hevosille sekä riimunnarutyöpaja. Myös Pyhäjoen vapaa-aikatoimi osallistui tapahtumaan tehtäväradan kera.


Pirate Camp leirillä metsästettiin aarteita ja ratkottiin mysteerejä

Juhannusviikolla 4H järjesti merirosvoteemaisen Pirate Camp -leirin. Ohjelmassa oli paljon mielenkiintoista toimintaa kuten aarrejahti, uimareissu, “merirosvojen mittelöt”  ja vesisota. Tälläkin leirillä päästiin myös askartelemaan ja nopeaa tahtia valmistui niin leirihatut, silmälaput kuin savityötkin. Viimeisenä päivänä syötiin ruoaksi mystisiä pirateveneitä, jotka paljastuivat herkullisiksi tortilla veneiksi.


Eläinleirillä hurmasivat koiranpennut, ponit, kissanpennut ja suomenhevonen

Kesäkuun viimeistä viikkoa vietettiin veteraanimajalla Eläinleirin merkeissä. Huippusuositulle leirille osallistui yhteensä 22 lasta ja 5 ohjaajaa. Luvassa oli kolme päivää erilaisten eläinten hoitamista, eläinaiheisia leikkejä sekä askarteluja. Leirille osallistui 16 erilaista eläintä kuten poneja, hevosia, koiria ja kissoja. Kaikkia eläimiä ei lapsille paljastettu etukäteen. Torstaina ohjelmassa lukeneet yllätysvieraat paljastuivat Husky koiranpennuiksi vasta kun ne ajoivat pihaan. Leirille jo toista kertaa osallistunut Matilda Malinen kertoi odottaneensa eniten yllätysvieraita ja lempieläimekseen leiriltä hän mainitseekin juuri koiranpennut ponien lisäksi.


Nuorten 4H-Leirillä kansainvälistä teemaa ja Pohjoismaiden 4H-leirien tunnelmaa

Lasten leirien lisäksi Pyhäjoen ja Muhoksen 4H yhdistykset järjestivät nuorille kansainvälisellä teemalla leirin Raahen Lännenrannalla. Kun koronatilanteen vuoksi ei ole ollut mahdollista järjestää Pohjoismaiden yhteisiä leiriä, tartuttiin tilaisuuteen järjestää suomalaisten nuorten leiri kansainvälisellä teemalla. Leirille osallistui 34 yli 13 vuotiasta nuorta ja aikuista ympäri Suomea, ja viiden päivän aikana ehdittiin monenlaista; 4H:n Pohjoismaiden leiriperinteisiin kuuluvat mm. Kädentaitotyöpajat, leirihaalarit ja niiden tuunaus, yhteiset leiriaktiviteetit ja musiikki, sekä lentopalloturnaus. Saimme myös paikalle live-esiintyjän; Ylivieskalaisen The Fresh! bändin. Leiriretki järjestettiin Kalajoen hiekkasärkille ja Seikkailupuisto Pakkaan. Leirillä otettiin vaikutteita pohjoismaisista 4H leireistä ja toteutettiin esimerkiksi leireiltä tuttu avajaiskulkue. Yhtenä suosituimpana aktiviteettina oli ehdottomasti nuorten suosion saavuttanut Paintball! Kansainvälistä tunnelmaa leirille toi myös Brasilialainen AIESEC- nuori Maine joka esitteli kotimaansa kulttuuria pienten maistiaisten kera.


4H-Yrittäjillä kesä täynnä töitä

Ehditkö sinä käydä ostamassa pehmiksen Pyhäjoen kesäkioskilta? Sitä pyörittivät aina kahden viikon välein vaihtuvat 4H-yrittäjät koko kesän. Kioskilta pystyi pehmiksen lisäksi usein käydä ostamassa kahvia ja erilaisia leivonnaisia. 4H yrittäjät toimivat itsenäisesti kioskilla omalla vuorollaan ja vastaavat  itse esim. Leipomisesta, hinnoittelusta ja pehmiskoneen pesemisestä. Kesäkuun kaksi viimeistä viikkoa kioskia ystävänsä kanssa pyörittänyt Senni Koivukangas kertoo kioskityön olleen mukavaa ja hauskaa. “Joskus oli vaikeaa, kun tuli kerralla suuri joukko asiakkaita ja annosten tekemisessä meni aikaa. Välillä myös harmitti jäädä työpäivän päätteeksi pesemään pehmiskonetta”, Senni toteaa työn huonoista puolista. Myös säät vaikuttivat myyntiin, sillä aurinkoisilla viikoilla asiakkaita kävi huomattavasti enemmän kuin sateisilla. Myös muiden alojen 4H-Yrittäjillä kesä on ollut töitä täynnä: Lauri Impola on huoltanut kylän rikkinäiset pyörät, Juho Kalliokoski on ahkeroinut pihatöiden merkeissä ja kahvilayrittäjät ovat osallistuneet monenlaisiin tapahtumiin, kuten kesäteatterin kahvituksiin ja nuorisotoiminnan tapahtumiin. Lukiolaiset Kuulumisten toimittajat ovat myös 4H-Yrittäjiä, ja he ovatkin tehneet hienoa työtä koko kesän, huolehtien yrittäjän velvollisuuksista.

4H:n kesän toiminta ja 4H-Työpalvelu työllisti 13 paikallista nuorta                                                         

Myös alkuvuodesta 2021 startannut Arjen Turva- työpalvelu palveli asiakkaita kesän ajan ruohonleikkuun, siivoustöiden ja pihatöiden merkeissä. Työpalvelussa ahkerasti työskennellyt Valtteri Kaikkonen kertoo, että kesä on tuonut lisää asiakkaita ja eniten töitä on ollut juurikin nurmikonleikkuussa. Työn parhaiksi puoliksi hän mainitsee asiakkaiden auttamisen ja sen, että työtehtävät vaihtelevat. Työpalvelukeikkoja on ollut kesän ajan lähes päivittäin; Pihatyöt eivät tekemällä lopu!

Löytöpuodin työntekijät mahdollistavat leirien ruokahuollon

Tämän kaiken lisäksi monille jo tutuksi tullut Löytöpuoti on pyörinyt myös kesän ajan palvelemassa asiakkaita. Puodilta löytyy vaatetta ja tavaraa moneen makuun ja ostosten ohella on voinut juoda vaikka kahvit. Työntekijät ovat valmistaneet kaikki Pyhäjoella pidettyjen leirien ruoat. Monesti leiriläisiltä tulleen palautteen yhteydessä onkin leirimuistoina jäänyt mieleen maittavat välipalaherkut - Niistä kiitämme kokkejamme Reimaa, Tarjaa ja Eevaa. Työntekijät ovat myös osallistuneet leiritoimintaan järjestämällä aarrejahteja lapsille sekä olleet ohjaajina kepparipajoissa.

Kiitos kesästä kuuluu lapsille ja nuorille, nuorille ohjaajillemme ja asiakkaillemme. 4H-Yrittäjien puolesta kiitämme myös heidän asiakkaitaan lämpimästä ja tuottavasta kesästä. Mukavaa syksyä kaikille!

Eläinleirillä Kodan kyydissä laulatti ja nauratti
Kepparileiriläiset poseeraamassa uusien hevostensa kanssa Kielosaaren kalliolla
Lapset lähdössä marjaretkelle