Ysit töihin!

4H-järjestö parantaa nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja Ysit töihin -toiminnassa. Vuonna 2021 mukana olevista yseistä 59 prosenttia sai kesätyöpaikan tai työllisti itsensä 4H-yrittäjänä.

Ysit töihin -toiminnassa 4H tarjoaa nuorille valmennusta ja koulutusta ja auttaa heitä työllistymään vähintään kahden viikon ajaksi 9. luokan jälkeisenä kesänä. Kesätyötä tarjoavat 4H:n lisäksi yritykset, kunnat, erilaiset yhteisöt ja kotitaloudet. Nuoren voi tilata töihin myös erikseen 4H-yhdistyksen kautta tai nuori voi työllistää itsensä 4H-yrittäjänä. 

Kesäksi 2022 olemme käynnistäneet suuren Ysit töihin -kesätyökampanjan. Kampanjassa yhteistyökumppanimme K-ryhmä tarjoaa kesätyöpaikkoja kaupan alalla ja toinen yhteistyökumppanimme Duunitori julkaisee kesätyöpaikkailmoituksia sivullaan. Ysi on kesätyöläisenä täysi kymppi! Lue lisää kampanjan sivuilta.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Yhdeksäsluokkalaiset ovat mukana toiminnassa lukuvuoden aikana suorittamalla 4H:n toteuttaman Ajokortti työelämään -koulutuksen. Koulutuksessa nuori saa perusteet työn hakemisesta, työelämän pelisäännöistä sekä asiakaspalvelusta. 4H järjestää koulutuksen aina yhteistyössä oppilaitoksen kanssa. 

Vuonna 2021 toiminnassa oli mukana 91 4H-yhdistystä lähes sadan kunnan alueella. Toiminta-alueella on yli 18 000 yhdeksäsluokkalaista. Vuonna 2021 mukana olevista yseistä 59 prosenttia sai kesätyöpaikan tai työllisti itsensä 4H-yrittäjänä. 10 000 yhdeksäsluokkalaista suoritti 4H:n Ajokortti työelämään -koulutuksen. 

Työnantajat voivat toteuttaa Ysit töihin -toiminnan kautta yhteiskuntavastuutaan tarjoamalla paikkakunnan nuorille heidän todennäköisesti ensimmäisen kesätyöpaikkansa. Kunta, yritykset, yhteisöt ja kotitaloudet palkkaavat nuoren kesätöihin vähintään kahden viikon ajaksi. Nuorten palkkaus perustuu pääsääntöisesti peruskoululaisille ja lukiolaisille suunnattuun Tutustu työelämään ja tienaa -malliin. Ysit töihin -toiminta tarjoaa paikallisissa 4H-yhdistyksissä työharjoittelupaikkoja. 

4H-järjestön Ysit töihin -toiminnan tavoitteita: 

  • Kannustaa työnantajia työllistämään 9. luokan päättäviä. 
  • Tuottaa uuden toimintamallin ja kehittää nuorten työllistämiseen liittyvää verkostomaista toimintakulttuuria. 
  • Vahvistaa yhdenvertaisuutta, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Kohderyhmänä on koko ikäluokka. 
  • Lisää yleistä ymmärrystä liittyen alaikäisten työllistämisen tärkeyteen.